top of page

“Tapas” kavramını nasıl hayatımıza katabiliriz?

  • Yazarın fotoğrafı: Özge Ceylan
    Özge Ceylan
  • 3 Tem 2023
  • 2 dakikada okunur

Patanjali’nin Yoga Sutraları, Dünya’nın en aydınlatan spiritüel metinlerinden biridir. 2000 yıllık birmetin olmasının yanı sıra 196 adet bilincin doğasına ve özgürlüğe yönelik izlenimlerden oluşur. YogaSutralar; insan olmanın ızdıraplı doğasına çok kapsamlı bir yol haritası ile ışık tutar ki, herkes kendibilincinin potansiyeline varmayı gerçekleştirebilsin.

Patanjali’nin Yoga Sutraları; sekiz basamaklıdır. Ve bugün bu yazıya başlık olan Tapas kavramı,sutraların ikinci kolu olan Niyama’lardan (Kişisel Davranışlarımıza Yönelik Kurallar) biridir.Tapas;kelime olarak alev, saf olmayan şeylerden arınma anlamına gelir. Hayatımızda öz disiplin yasasıolarak yer bulur. Öz disiplini yüksek bir hayat, ilk etapta her ne kadar kısıtlı ve sıkıcı gibi gözükse desade ve disiplinli bir hayat ile kendimizi daha güçlü ve öz güvenli hissetme ihtimalimiz yükselir.Tapas’ın öz disiplin yasası, yaşam hevesini ve cesareti içinde barındırır. Saf olmayan herşeyden arınmagerçekleştikçe, kalp yolunda kendinden emin adımlarla ve şevk ile ilerlemek tapas ile olur.



Peki; ofis yogileri olarak günümüz şehir hayatına ‘’tapas yasası’’nı nasıl entegre edebiliriz?

1) ‘’Gerçeklikle birlikte olma’’ anlamına gelen ve sanskritçe bir kelime olan satsang; bir grup insanın biraraya gelerek bir öğretmen tarafından yönlendirildiği ve dinleyenler ile yönlendiren arasında karşılıklıetkileşimle gerçekleşen felsefi bir sohbettir. Bu ortamlarda vakit geçirmek kişiye spiritüel gelişimindedoğru rutinleri örnek alma konusunda katkıda bulunur. Günümüz yaşamında bir gurunun önderlikettiği satsang sohbetine dahil olma ihtimalimiz çok yoktur. Ancak etkisi aynı olmamak ile birlikte,kişisel yolculuğunda ilerlediğini bildiğimiz ve kendimize yakın bulduğumuz arkadaşlarımız ile bir arayagelerek hayat yolunda karşımıza çıkan bizi zorlayan deneyimler ve bu deneyimlerin bizde bulduğukarşılıklar üzerine sohbetler yapmak bir yandan bizi birlik bilincine yaklaştıracak diğer yandan paylaşımyaptığımız kişinin tapas uygulamaları bize kendi yolumuzda ilham olacaktır.

2) Tapas yasasının hayatımızda işlevsel olabilmesi için önemli diğer bir şey de evrenin ritmi ileuyumlanabilmektir. Bir günün ve mevsimlerin döngülerine uyumlanarak bir yaşam sürmek ve yaratımenerjimizi canlı tutacak aktiviteleri hayatımıza katmak öz disiplin yani tapas yasası ile bize iyigeleceğine inandığımız rutinleri sürdürmemizde yardımcı olacaktır.

3) ‘’Başlangıç zihni’’ yaklaşımı yani her ne yapıyorsak sanki ilk kez yapıyormuşuz gibi çocuksu biryaklaşım içinde olmak, her eylemimizden keyif alma halimizi ve meraklı doğamızı canlı tutacağı için özdisiplini yüksek bir yaşam biçimine son derece destek olur. Unutmayın! Aldığımız her yeni nefesi ilkkez alıyoruz ve attığımız her adım daha önce hiç atılmadı…

4) Öz disiplin halini kendimizi zorladığımız ve katı kurallar koyduğumuz bir yerden değil, yaşamtarzımızın sorumluluğunu aldığımız ve seçimlerimizin hayat amacımıza giden yolda bizi nasıl pozitifyönde desteklediğini kendimize sık sık hatırlattığımız bir yerden hayatımıza dahil etmemizsürdürülebilir değişimi mümkün kılar. Eğer büyük resime baktığımızda rutinimize yerleşmiş pozitifalışkanlıklarımız çoğunluktaysa ara sıra yaptığımız kaçamakları insanlık hali olarak görebilir ve dahakeyifli bir bakış açısı ile hayatımızı sürdürebiliriz.

5) Tapas’ı hayatımıza katmak için yapabileceğimiz bir diğer pratik ise başlangıçta iyi oluş halimizidestekleyecek tek bir aktivite seçip ilk olarak düzenli bir şekilde bu eylemi sürdürebildiğimizikendimize kanıtlamak. Ancak bu rutin hayatımıza iyice yerleştikten yani otomatik pilotta yaptığımız birhale dönüştükten sonra bir diğer aktiviteyi hayatımıza dahil etmemiz yapabileceğimize olan inancımızıarttıracaktır.

 
 
 

Comments


bottom of page